Головна » Статті » Поплавочна ловля

Насадки із манки для ловлі білої риби

 Рецепти приготування манки для рибалки

Рецептів виготовлення насадок з манки існує немало. Адже манка користується популярністю у риб, насадки можна швидко приготувати, і завдяки десяткам варіантів (видів) різних насадок можна запропонувати рибі те, від чого вона не відмовиться. У даній замітці описується виготовлення найбільш популярних насадок з манки - бовтанки, та митого тіста.

Манна бовтанка

Для приготування цієї насадки нам знадобиться ємкість у вигляді стакану (баночки), в якій ми безпосередньо будемо розводити манну бовтанку. Для приготування потрібно: ложка, манна крупа, вода з крана або водойми (якщо приготування проходить безпосередньо на рибалці).

Отже, насипаємо в баночку одну столову ложку манної крупи і заливаємо її водою до того рівня коли вода підніметься на 3-5 міліметрів вище крупи. Далі манці потрібно відстоятися 30-60 хвилин,залежно від кількості води, та якості крупи, щоб манка добре набрякла. Після цього починаємо перемішувати манку зворотною стороною чайної ложки, довго і без пауз, приблизно 15-25 хвилин, поки бовтанка не почне тягнутися довжиною приблизно у 5-7 сантиметрів і не розриватися. От і все - манна бовтанка готова.

Тепер нам знадобиться пластиковий шприц. Залежно від потреби, беремо різного об'єму шприци. Витягуємо поршень зі шприца і ложечкою заповнюємо його готовою бовтанкою. Вставляємо поршень у шприц і можна йти на рибалку. На риболовлі, витискуючи потрібну кількість манки, накручуємо на гачок. При відсутності шприца накручувати бовтанку на гачок можна дерев'янною палочкою.

Є також деякі нюанси, які слід врахувати при приготуванні. Головне - розмішати манну бовтанку до правильної консистенції, щоб вона не була не дуже рідка і не дуже густа. Досвід прийде після кількох практичних приготувань. Рідка бовтанка краще працює, ніж густа, але вона гірше тримається на гачку (не більше 2-ох хвилин). При лові риби на течії рідша бовтанка погано тримається на гачку через вплив самої течії, тому при ловлі на річці потрібно замішувати більш круту насадку. При ловлі на в стоячій воді можна використовувати бовтанку рідшу, вона буде краще працювати і приваблювати рибу.

Для подібних насадок продаються спеціальні гачки з пружинкою на ців'ї. Такі гачки мають маркування "baitholder" або "pasteholder".

Також при приготуванні бовтанки можна додавати різноманітні ароматизатори та барвники, головне - не переборщити.

Промите тісто

Якщо про манну бовтанку не чув тільки "чайник", то про промите тісто знає далеко не кожен.

Отже готуємо промите тісто. Почнемо все по порядку. Засипаємо в стакан манну крупу до половини, і додаємо води стільки, щоб вона повністю промочила крупу. Це дуже важливо, тому що нам необхідно буде зліпити з промоченої маси колобок. Починаємо замішувати вміст стакану до консистенції м'якого пластиліну. Ця операція займе до 5 хв. Отримаємо массу, яка і буде служити основою для нашого тіста.

Другий етап приготування. Відкриваємо кран з холодною водою і регулюємо напір так, щоб протікав дуже тонкий струмінь води. Беремо наш манну массу і починаємо вимішувати її під цим струменем води, при цьому з тіста вимивається крохмаль, а клейковина залишається. Готове тісто має бути схоже на використану жувальну гумку. Зверніть увагу ще на один момент: вимиваючи крохмаль і одночасно роблячи заміс необхідно добитися того, щоб у тісті не залишалися грудочки й зернята крупи, оскільки це буде ускладнювати насаджування митого тіста на гачок. У готове тісто можна додати ароматизатори та барвники, але потрібно на практиці поекспериментувати з цими компонентами.

 Зручно насаджувати тісто наступним чином: робиться кульку завбільшки з зерно пшениці, яку необхідно проколоти наскрізь гачком, і, відтягнувши один край кульки пальцями в тонку нитку, обмотуємо жало гачка. Ця операція займає лічені секунди. Зберігати тісто необхідно в холодильнику, в герметичній тарі, трохи змастивши її водою. Перед вживанням розімніть тісто вологими руками. Ось ще одна порада: для того, щоб тісто було зручно поправляти і насаджувати на гачок, і щоб воно не липло до пальців, руки необхідно змочувати водою. І не забувайте тримати при собі рушничок...

На манку клють майже всі риби сімейства карпових, тому при ловлі білої риби потрібно завжди брати з собою насадку приготовлену з манки.

Категорія:

Поплавочна ловля

| Додав: fisher1994 (29.05.11) Переглядів: 12637 | Коментарі: 3 | Рейтинг: 2.0/16
| Теги: бовтанка, мите тісто, манка, насадка
Всього коментарів: 3
0  
3 big full   (22.07.14 23:36)
манка -на неї навіть у найгіршу погоду непогано клює

0  
2 Anglerdima   (01.06.11 22:36)
Багато залежить від якості манки-крупи.

+1  
1 fisher1994   (01.06.11 22:27)
Чесно кажучи на тісто добре клювало і воно не злітає, а бовтанка рідка виходила, тож можна туди домішати трохи муки і все буде гуд.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]